Historia kawy

Z odkryciem kawy i początkami jej spożywania związane jest wiele legend. Jedną z nich jest legenda o kozach, które, żując owoce kawowca, skakały i brykały jak nigdy przedtem. Pasterz, widząc, co się dzieje, też postanowił skosztować owoców, co zapoczątkowało popularność tejże rośliny. Inna legenda głosi, iż to mnisi z Etiopii jako pierwsi przygotowywali napój pobudzający w celu spędzania długich godzin nocnych na modlitwach. Legend jest wiele, ale całkowitej prawdy trudno się w nich doszukiwać. Faktem pozostaje, że kawę zaczęto używać w okolicach Etiopii w celach praktycznych. Głównie żołnierze i strażnicy żuli jej owoce, by móc być bardziej odpornymi na zmęczenie w czasie bitew, wędrówek i pilnowania wsi czy fortec. Spożywano również gotowane owoce kawowca doprawiane masłem oraz solą. Kto i kiedy zaczął parzyć kawę - trudno jednoznacznie określić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.