Zbiór – skąd się bierze kawa ?

Owoce kawowca zbiera się krzaków ręcznie lub potrząsa się rośliną, aby jej owoce pospadały na podścielone maty. Później pozostawia się owoce 10 do 20 dni na słońcu lub ok. 50 godzin w suszarni. W ten sposób poddaje się je suszeniu i fermentacji po czym maszyny wydobywają ziarna z owoców.

Niektóre gatunki ziaren wydobywa się z owoców metodą „mokrą”, kiedy namacza się owoce kawowca w wodzie, aby usunąć lżejsze części miąższu Później owoce poddaje się fermentacji, wypłukuje miąższ wodą i suszy ziarno w łusce. Kiedy dotychczasowy proces dobiega końca, wyłuskuje się ziarna z pergaminowych łusek i sortuje według wielkości, kształtu a wadliwe ziarna przechodzą do likwidacji.

W każdej filiżance kawy ukrywa się więc długa droga i przygoda każdego ziarenka.