Wino

Właściwe serwowanie wina

Dobór

Od wieków wiadomo, że wino każdego barwy tworzy idealne dopełnienie kuchni. Winko tworzy nie jedynie fantastyczny wzmacniacz smaczku, pozwala wydobyć oraz wzmocnić aromat potraw. Winko pite do posiłku ułatwia trawienie oraz dopomaga we odpowiednim rozłożeniu tłuszczów jednocześnie redukując stopień cholesterolu we krwi. Owszem, wino jest bardzo dobrym uzupełnieniem do jedzenia. Dobrze dobrane jest przysłowiową „kropką nad i”.

Należy przypomnieć sobie o kilku regułach, jakie są w stanie stać się pomocne w doborze wina do posiłku.

Dekantacja

Przypadku W win czerwonych, starzonych w dębowych beczkach, ważna może stać się się dekantacja. Polega ona na usunięciu z napoju alkoholowego osadów. To naturalne i całkiem nieszkodliwe składniki jakie jest efektem wytrącania się pewnych związków zawartych w winie. Też, osad taki może świadczyć o tym, iż trunek nie jest poddany filtracji. Jest przeznaczony to bez wątpienia naszemu zdrowiu, dlatego że niefiltrowane winko ma najwięcej zdrowotnych właściwości. Nie mniej za to, niefiltrowane winko może odrobinę popsuć właściwe wrażenie po wlaniu go do kieliszka. aby temu zapobiec przystoi delikatnie przechylić butelkę i pomału przelewać zawartość do karafki tak, aby nie poruszyć znajdującego się na dnie osadu. Warto dołączyć, że dekantacja pomaga uwolnić winu jest pełnię smaku. Mamy możność także otworzyć butelkę godz bądź dwie przed podaniem pozwalając, aby trunek mógł swobodnie pooddychać.

Dobór odpowiedniej temperatury

Kilka przymiotów, głównie białych oraz niektórych młodych czerwonych win zdominowały świeże, owocowo-kwiatowe aromaty. Należałoby pamiętać, iż aromaty takie mamy sposobność wyczuć dopiero po właściwym schłodzeniu wina. Z tego powodu wina bielutkie najlepiej smakują podane w temp. od 8 do 13 stopni C. W razie win różowych, ciepło w okolicach od 10 do 12 stopni pozwoli uwolnić głębię wszystkich aromatów. Wina czerwone godzi się serwować od temperatury 12 stopni C, do w przybliżeniu 19 stopni razie W win dojrzewających w beczkach oraz nieco ambitniejszych trunków.

Opłaca się także nie zapominać, iż po otworzeniu wina nie mamy sposobność jego przetrzymywać w butelce dłużej niźli dobę ewentualnie dwie. Również w tym przypadku nie spełnia swoją funkcję filozofia, iż im winko starsze, tym lepsze. Nie zapominajmy, iż wstęp powietrza wyjątkowo szybko zmieni choćby dobre winko w kwaśną ciecz, zmieni jego kolor i aromat sprawiając, iż alkohol nie będzie się nadawał do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.