Uprawa

Na całym świecie kawa tak się przyjęła, że zaszła potrzeba zwiększenia plantacji, aby nadążyć za popytem. Stwierdzono, iż kawowiec najlepiej przyjmuje się w uprawie na terenach między 10 st. szer. geogr pd. a 36 st. szer. geogr. pn. Na tym obszarze średnia temperatura roczna wynosi 15 do 25 st., a roczne opady poruszają się w granicach 2200 do 3300 mm.

Kawa nie znosi silnego promieniowania słonecznego, z drugiej strony wymaga również ochrony przed wiatrem. Bardzo odpowiedni jest dla niej klimat panujący w strefie zwrotnikowej na wysokości 600 do 1200 m n.p.m.

Uprawa kawy rozpoczyna się wysiewem nasion, a później wymaga sadzonkowania i sczepienia. Owocowania doczekamy się najwcześniej dopiero w 3. roku po posadzeniu, jednak kiedy zacznie kwitnąć i owocować, plony możemy zbierać przez cały rok. Najwyższe natomiast plony uzyskamy po 14 lub 18 latach.